Spirulina i Chlorella

Wyobraź sobie taki produkt, dzięki któremu był byś w stanie w pełni uzupełnić swoje zapotrzebowanie na białko. Do tego dołóż jeszcze obfitą ilość kwasów nukelinowych ( DNA i RNA ) a opóźnisz proces starzenia. Tą niesamowitą rośliną jest mikroalga, a dokładnie dwie mikroalgi – spirulina, a także chlorella które zostały uznane najbardziej znanymi mikroalgami naszych czasów. Co jest w nich takiego niesamowitego?

Spirulina posiada olbrzymią ilość odżywczych właściwości, białko w niej zawarte jest o wiele lepiej wchłaniane przez nasz organizm niż białko zwierzęce, a więc nie obciąża ono nam organizmu substancjami odpadowymi. Dzienne spożycie sięgające 10-15 gramów pozwala nam skutecznie leczyć uszkodzenia wątroby wynikające ze złej diety, nadużywania alkoholu lub spożywania produktów które niszczą niezbędne dla nas składniki. Nerki to kolejny organ który jest chroniony przez tą niebieskozieloną mikroalgę. Chcesz wzmocnić swój układ odpornościowy? Nic prostszego! Spirulina pobudza do działania komórki układu odpornościowego które pożerają chorobtwórcze bakterie czy wirusy. Już niewielkie dawki pozwalają nam zapobiegać grypie i przeziębieniom, a większe skutecznie działają w leczeniu poważniejszych chorób. Osoby uprawiające aktywność fizyczną również odniosą poprawę samopoczucie z racji zażywania tej algi, a to za sprawą korzystnego wpływu na regenerację tkanek zwłaszcza tkanki łącznej, która staje się bardziej elastyczna i sprężysta.

Drugą, wspomnianą przeze mnie algą jest chlorella. Pomimo tego że zawiera trochę mniej białka ( spirulina 68% masy całkowitej, chlorella 55% masy całkowitej ) to szczyci się wyższą procentowo zawartością kwasów nukleinowych ( spirulina 4,5% masy całkowitej, chlorella 13% masy całkowitej ). Jaki jest pozytywny skutek suplementowanie kwasami nukelinowymi? Mianowice kwaas nukleinowy jest odpowiedzialny w naszych organizmach za kierowanie odnową, wzrostem i naprawą komórek. Jego ilość zmniejsza się wraz z wiekiem co w istocie niekorzystnie wpływa na przedwczesne starzenie się i osłabienie odporności. Dlatego odnowa DNA i RNA jest istotna dla szeroko pojętego zdrowia ciała i długowietrzności. Duża zawartość chlorofilu sprzyja leczeniu wszelkich zaburzeń związanych z obecnością w naszych organizmach grzybów oraz wirusów.

Podumowując, warto dodać Spirulinę oraz chlorellę do naszej codziennej suplementacji jako składniki oczyszczające oraz wspomagające nasz układ odpornościowy. Poza tym obydwie algi są uznawane za SUPERFOOD z racji zawartych w nich     jakże cennych dla organizmu składników odżywczych, a jak wiadomo na takie miano zasługują produkty w pełni naturalne, nieprzetworzone.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *